8. rozhovor s Richardem Koblížkem

Koordinuje nábory i zápasy přípravkových kategorií. Jak se daří přitáhnout začínající sportovce k fotbalu? Umíme vychovat kvalitní fotbalisty a podpořit talenty?

Můžeš se na začátek představit?

Jmenuji se Richard Koblížek, jsem ženatý a moji dva kluci hrají fotbal za MFK Chrudim. V klubu působím již 6 let na různých pozicích.

Jakou funkci zastáváš a kdo má zodpovědnost za nábor dětí u nás v klubu? Co je náplní tvé práce?

Jsem organizační pracovník všech přípravkových ročníků a zároveň trénuji kategorii U8.

Náplní mé práce jsou nábory dětí, organizačně zajišťuji domácí zápasy přípravkových ročníků, skauting, zajišťuji haly pro všechny ročníky, aby v zimě měli kde trénovat, letní soustředění atd. Je toho docela dost co všechno je zapotřebí každý den kolem dětí řešit.

Jak jsi zatím spokojený s náborem nových fotbalistů? Kolik již proběhlo náborových dní? Jaký je letos zájem?

S náborem jsem zatím spokojen i když já bych chtěl, aby těch dětí bylo samozřejmě víc. Proběhly dva náborové dny. Zatím jsme na začátku náborů a doufám, že dětí bude přibývat.

FAČR má velkou marketingovou akci „#Holky taky hrajou fotbal“, kterou i my podporujeme v propagačních materiálech. Hlásí se nám i budoucí hvězdy ženského fotbalu? Můžeme v tomto směru dělat i něco víc? Je podle tebe ženský fotbal v ČR na vzestupu a můžeme se přiblížit úrovni, jako je v zahraničí?

Holky samozřejmě budeme podporovat jako klub a doufám, že v co nejkratší době poskládáme dívčí tým, aby i holky v Chrudimi hráli vlastní soutěž. Všechno je o možnostech klubu a podpoře všech. Vždy je možné udělat víc, ale všechno je o penězích a těch je ve sportu všeobecně málo. Ženský fotbal má celosvětový boom a ČR chce být jeho součástí. I my v MFK Chrudim se o to budeme snažit.

Co dnes děti odláká od tabletů, počítačů a mobilů, že se přijdou s rodiči zapsat na fotbal?

Doufám, že děti ale i rodiče budou sport brát jako číslo jedna a fotbal jako celosvětový fenomén nemá v tomto ohledu konkurenci. Jména jako Messi a Ronaldo znají lidé na celém světě.

Myslíš si, že jsme v rámci Chrudimska a okolí významný sportovní oddíl, který osloví velké procento začínajících sportovců? Umíme vychovat kvalitní fotbalisty a podpořit talenty?

Myslím si, že klub MFK Chrudim by měl ostatní menší kluby sjednotit a být vrcholem pro všechny fotbalisty v okolí. Klubem prošli kvalitní fotbalisté a já doufám, že talentů máme dost. Jen oni sami musí chtít na sobě pracovat a mít motivaci někam to dotáhnout.

Ty sám jsi hrál fotbal nebo ještě hraješ? V kolika letech si začínal sportovat (hrát fotbal) Jakou nejvyšší soutěž jsi hrál?

Fotbal již nehraji. Začínal jsme v 6 letech v Pardubičkách, pak VCHZ Pardubice jako žák a dorostenec. Bohužel, když jsem v dorostu končil v Pardubicích, doba fotbalu nepřála, a tak jsem šel hrát fotbal za muže do nedalekých Holic divizi, kde jsme se potkal s hráči jako Miloslav Denk (Sparta Praha) nebo Václav Velinský (Hradec Králové). Rád i vzpomínám na pana Zdeňka Zikána, kterého jsem měl tu čest potkat a bavit se s ním. Mladší generaci asi toto jméno neříká, ale v roce 1958 byl nejlepším střelcem československé reprezentace na MS ve Švédsku.

Děkuji za rozhovor, Tomáš Poborský

Aktuality

  • Sotorník bude hostovat ve třetí rumunské lize

    17. 8. 2023, 12:34
    Chrudimský záložník Filip Sotorník se v mužstvu neprosadil a odchází na hostování do třetí rumunské ligy, jmenovitě do týmu ACS Foresta Suceava.
  • Hašek je na Dukle, na zkoušku přichází Kopáček

    30. 6. 2023, 06:27
    Další změny se udály v kádru MFK Chrudim. Smlouva skončila obránci Dominiku Haškovi, který odešel do týmu Dukly, na zkoušku naopak přichází ze slavistické rezervy Jakub Kopáček.