11. rozhovor s Michalem Špánikem

Trenérské zkušenosti můžete začít sbírat v libovolném věku. Touto myšlenkou se řídil i nyní patnáctiletý Michal Špánik, který hraje za klub MFK Chrudim a zároveň se věnuje i trénování o pět let mladších fotbalistů.

Příběh mladého Michala je zajímavý, často se nestává, že by se takto mladý fotbalista podílel na výchově dalších talentů. A jak se tedy k trénování dostal? „Začalo to tím, že jsem zpracovával absolventskou práci na téma ohledně trénování mladých dětí,“ popisoval patnáctiletý fotbalista hrající za klub MFK Chrudim. Spojil se s příslušným trenérem a začal aktivně trénovat. Zalíbilo se mu to a zůstal u koučování až dodnes. Společně se Zdeňkem Čapkou vede v Chrudimi kategorii do jedenácti let.

Trénování ho dle jeho vlastních slov baví stále více: „Už to dělám okolo dvou let a baví mě to pořád.“ Nebýt koronavirové přestávky, měl by Michal Špánik zaběhnutý kolotoč, který pro něj znamenal řadu povinností. Kromě školy musí stíhat vlastní tréninky jako hráč i trenér. „Na střední škole je to těžší, jsem u fotbalu každý den, víkendy mám také plné,“ vysvětluje možná trochu stinné stránky svého koníčku. „Je to namáhavé, ale když fotbal člověka baví, zvládnout se to dá,“ podotýká hráč a trenér Špánik, který ani s jednou činností rozhodně končit nehodlá.

Nabitý program Michala Špánika baví i díky tomu, že je stále v kontaktu s mladšími dětmi. „Baví mě s nimi pracovat. Sám vyrůstám na vesnici, kde jich je strašně moc. Rád poté porovnávám svůj pohled na jednotlivé hráče s ostatními trenéry, komunikuji s nimi a konzultuji problémy,“ tvrdí Špánik, který žije v nedalekých Sobětuchách.

Za sebou má již zisk trenérské licence C, u tohoto milníku ale rozhodně zůstat nehodlá: „Chtěl bych pokračovat i béčkovou licencí, ale zatím jsem si moc informací nevyhledával,“ přiznává. A jakou cestou by se Michal Špánik následně rád vydal? „Nevím. Oboje mě baví, nejsem rozhodnutý a chci pokračovat v obou činnostech,“ tvrdí fotbalista Michal Špánik.

Tabulka ligy

2. MFK Vyškov 24 40:28 43
3. FC SILON Táborsko 24 35:22 39
4. SK Sigma Olomouc B 24 34:35 39
5. MFK Chrudim 24 39:38 34
6. SK Líšeň 2019 24 29:29 33
7. FK Příbram 24 25:31 33
8. AC Sparta Praha B 24 43:41 32

Aktuality

  • Sotorník bude hostovat ve třetí rumunské lize

    17. 8. 2023, 12:34
    Chrudimský záložník Filip Sotorník se v mužstvu neprosadil a odchází na hostování do třetí rumunské ligy, jmenovitě do týmu ACS Foresta Suceava.
  • Hašek je na Dukle, na zkoušku přichází Kopáček

    30. 6. 2023, 06:27
    Další změny se udály v kádru MFK Chrudim. Smlouva skončila obránci Dominiku Haškovi, který odešel do týmu Dukly, na zkoušku naopak přichází ze slavistické rezervy Jakub Kopáček.