Hrdý trenér Kronďák: Zvládli jsme nadstandard. Hráčům patří velké poděkování

Historická sezona pro chrudimský fotbalový klub je za námi a je na čase uplynulé měsíce zhodnotit. Prvního slova se ujal hlavní trenér MFK Chrudim Radek Kronďák, který byl s umístěním svého týmu na pátém místě pochopitelně spokojen. „Musím tímto opravdu poděkovat hráčům, vždy stavím na první místo TÝM a to se opět potvrdilo, že je správná cesta. V kolektivním sportu prostě základ," děkoval kouč Radek Kronďák.

Pane trenére, s Chrudimí se vám povedl nevídaný úspěch. Vítězství v Tipsport lize a páté místo ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. Jak vysoko ve své trenérské kariéře tuto sezonu stavíte?
Řekl bych, že to je vážně nevídaný úspěch, který až budoucnost více ocení. V našich provinčních možnostech jsme se umístili na vynikajícím 5. místě a za sebou nechali mužstva z opravdu velkých měst. Měli jsme jako vždy cíl hlavně udržet F:NL v Chrudimi, ale vše jsme nadstandardně překročili. Na konci loňského roku jsme slíbili městu, že se budeme za jejich pomoc snažit dělat městu dobrou reklamu a máme velkou radost, že se nám to zatím nadmíru daří. Důkazem byly i naše divácké navštěvy na utkáních, třeba s Duklou bylo 1820 diváků. Jak říkáte, v zimě vítězství v Tipsport lize a dnes celkově 5. místo v tabulce osobně ve své trenérské kariéře stavím hodně vysoko a musím poděkovat hráčům, realizačnímu týmu, funkcionářům, prostě všem v klubu za to, že se nám to v našich skromnějších podmínkách podařilo.

Před startem jara jste mluvil o síle týmu, do jarní části Chrudim vstupovala ze sedmého místa. Překvapili vás hráči, jak velká ta síla mužstva nakonec byla?
Síla týmu se potvrdila nakonec zmíněným pátým místem, ovšem tak jednoduché to nebylo. Podařilo se nám na začátku jara udělat velmi dobré výsledky a najednou jsme poskočili k barážovým příčkám a začalo se o tom mluvit, spekulovat a myslím, že tam se ukázalo, že je to na nás trochu moc. Vůbec to, ale hráčům nevyčítám, prostě tak to je, každý máme nějaké limity. I já jako trenér musím uznat, že jsem v některých věcech chyboval a mužstvo tlačil někam, kam to asi nemělo být.

Hodně se čekalo od Lukáše Maška, který měl střelecky nahradit Davida Hufa. I přesto, že těch branek nebylo tolik, byl platný? Ukázal, že útočník může být prospěšný i bez většího množství vstřelených branek?
Lukáš Mašek nedal sice tolik gólu jako David, ale na jeho střelecký apetit výborně navázal. A David kopal také penalty a my na jaře ani jednu, což se do počtu gólů musí počítat. Ale stoprocentní spokojenost byla od obou a teď očekávám, že i Lukáš potvrdí své ambice a prosadí se v první lize. Jeho hra byla trochu jiná a pro naše mužstvo nesmírně důležitá.

Střelecky se prosazovali jiní, například Daniel Langhamer nebo obránce Václav Míka. Těšilo vás, že ofenzíva nestojí a nepadá s výkonem jednoho muže?
U Dana platí to, že velmi dobře fungovala právě spolupráce s Lukášem, kdy se spolu znali právě z Mladé Boleslavi. U Dana bych rád zmínil toto. V létě jsme hráli přátelák s Viktorii Žižkov a já se tam dozvěděl, že Danovi právě oznámili, že s ním nepočítají, stál tam smutný a já ho oslovil, zda to nechce zkusit u nás. Slovo dalo slovo a dnes musím říct, že to je jeden z nejlepších záložníku ve F:NL s osmi vstřelenými góly. Přejeme mu všichni, aby to v kariéře dotáhl co nejdál. A u Vaška Míky je to stejné, poctivý stoper, který pro Chrudim udělal strašně moc práce, dařilo se mu i střelecky a tím pomáhal ještě více. Další borec, kterému můžeme přát v jeho další kariéře co nejvíc.

Před jarem přišlo několik zvučných zahraničních posil, nikdo se nakonec do základní sestavy napevno nepropracoval. Čím to bylo? Byla od těchto hráčů jiná očekávání?
Do základní sestavy se propracoval pouze Benjamin Čolič a ostatní tam prostě hráči, co hráli, nepustili. Zvedla se nám konkurence, bylo nás najednou hodně, ale třeba to byl jeden jazýček na vahách, proč jsme byli úspěšní. Pro nás trenéry to někdy byla těžká rozhodnutí, jaké hráče nominovat k utkáním, ale celkový výsledek nám snad dal za pravdu, že jsme volili správně.

Je páté místo chrudimské maximum nebo má tento tým, pokud by se ho podařilo udržet ve stejném složení, ještě navíc?
Páté místo je opravdu nadstandard a tým, který to dokázal uhrát, se opět rozpadne. Následovat bude hledání, jak mužstvo opět doplnit, aby bylo konkurenceschopné. Věřím, že někteří hráči se posunou výše a to je naše dobrá vizitka. Trochu se při úspěších s Tipsport ligou a umístěním na 5. místě zapomnělo na to, že po pátém kole soutěže jsme byli na posledním místě a vypadalo to všelijak.

Máte už jasno o vaší budoucnosti a spojení s MFK Chrudim? Bude pokračovat?
Vše je v jednání.

Jak živé nás tedy čeká přestupové léto? Na co se mohou fanoušci těšit?
Přestupové léto asi živé bude. Jirkovi Floderovi skončila smlouva a řeší prvoligové angažmá, které si za služby, které odvedl Chrudimi, určitě zaslouží. Dan Langhamer a Lukáš Mašek se vrací do Mladé Boleslavi, Vašek Míka do Plzně a skončili všichni zahraniční hráči. Navíc nevíme, jaká bude situace u Dana Kutíka, jemuž končí hostování. A to už je opravdu velký zásah do mužstva.

Když Vás poslouchám - nebude to opět jednoduché. Ale asi jste spokojen...
Musím tímto opravdu poděkovat hráčům, vždy stavím na první místo TÝM a to se opět potvrdilo, že je správná cesta. V kolektivním sportu prostě základ. Potvrdilo se to nakonec nejvíce v posledním utkání v Líšni. My jsme jasně věděli, že nám jde o to umístění a hráči k tomu přistoupili fantasticky a celé utkání měli pod kontrolou. Vždy by měli jet na sto procent, ale v posledním kole, kdy skoro o nic nejde a soutěž se dohrává, navíc má každý nějaký šrám, je to velmi složité. A já viděl velkou motivaci a nastavení na to, že to zvládneme a z toho mám obrovskou radost. Prostě tým kolem Honzy Řezníčka, Ondry Kesnera, Michala Skwarczeka, Martina Tomla a dalších fungoval výborně a můžeme být spokojeni.

Tabulka ligy

1. FC Zlín 7 10:2 19
2. MFK Chrudim 7 17:5 18
3. MFK Vyškov 8 9:5 15
4. Slezský FC Opava 8 13:11 14
5. SK Líšeň 2019 8 10:9 12
6. FC Sellier & Bellot Vlašim 8 13:10 11
7. SK Slavia Praha B 7 13:8 10

Aktuality

  • Sotorník bude hostovat ve třetí rumunské lize

    17. 8. 2023, 12:34
    Chrudimský záložník Filip Sotorník se v mužstvu neprosadil a odchází na hostování do třetí rumunské ligy, jmenovitě do týmu ACS Foresta Suceava.
  • Hašek je na Dukle, na zkoušku přichází Kopáček

    30. 6. 2023, 06:27
    Další změny se udály v kádru MFK Chrudim. Smlouva skončila obránci Dominiku Haškovi, který odešel do týmu Dukly, na zkoušku naopak přichází ze slavistické rezervy Jakub Kopáček.