Veselý: Prioritou záchrana, pak budeme myslet výš

Čtvrtý tým podzimní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY MFK Chrudim je připraven na start jara. Udržel téměř kompletní kádr, v Tipsport lize skončil druhý, přesto jsou očekávání před jarní části střízlivé. Trenér Jaroslav Veselý mluví především o zopakování záchrany v co nejkratším čase.

Povedlo se v přípravě vše podle vašich představ?

Příprava proběhla standardně, hlavně mě těší, že nikdo neměl závažnější zdravotní problémy, jen drobné šrámy, což vnímám jako velké plus. Benefitem bylo, že jsme mohli trénovat na velmi kvalitní umělé trávě na Slavii v Hradci Králové, chtěl bych tímto poděkovat vedení našeho i hradeckého klubu, že nám vyšli vstříc. Situace s umělými trávami v Pardubickém kraji je alarmující, my jako klub s ní nedisponujeme, ale věřím, že slíbená dotace dorazí a nám se jí podaří zrealizovat v tomto roce. Pro áčko i mládež je to katastrofa. Co se týče přípravy, dali jsme šanci širšímu kádru, zapojili jsme talentované mládežníky a hráče, které máme na hostování, takže z toho pohledu to vidím jako velmi kvalitní přípravu.

Některé kluby odehrály výrazně méně přípravných zápasů, vnímáte to jako výhodu před startem jara?

Nemyslím, že to je výhoda. My jsme minutáž pečlivě dávkovali, nikdo nehrál více jak 45 minut, protože to bylo součástí kondiční přípravy. Přišli jsme navíc o zápas s Blanskem, naopak jsme byli rádi za utkání v rámci Tipsport ligy. Jsem rád, že jsme mohli dát šanci hráčům, kteří nedostávali tolik příležitostí dříve.

V posledních zápasech jste hovořil o špatný standardkách, chybách v defenzívě. Děsí vás to teď před jarem?

Zejména zápas s Hradcem Králové a Jihlavou byl pro nás zdviženým varovným prstem. Defenzíva v utkání s Vlašimí již fungovala lépe. Na druhou stranu, příčin mohlo být hned několik – o poločase jsme vždy točili kompletní jedenáctku, hráči museli hrát občas na postech, na které nejsou zvyklí, navíc jsme standardním situacím nepřikládali takovou váhu, mohla přijít nekoncentrace. Věřím, že se to se vstupem do sezony rapidně zlepší.

Na zkoušce uspěl Roman Čáp, čím vás oslovil?

Já i vedení klubu jsme Romana sledovali od doby, co od nás poprvé odešel do Chlumce. Chtěli jsme, aby tam pravidelně hrál a myslím, že se stal jedním z klíčových hráčů. ČFL mu navíc pomohla, kromě výborné kopací techniky se zlepšil i z hlediska soubojů a agresivity. Je to vzájemná pomoct, pro nás to znamená oživení zálohy a on si zkusí, kam se za rok a půl posunul. Jsme předběžně domluvení, že Romana by měl v Chlumci nahradit Jan Havlena, tam však situaci komplikuje to, že se nerozeběhly soutěže. Havlena nadále trénuje s námi a uvidíme, jak se situace následně vyvine.

Jediným odchodem byl Michal Trávníček, zklamalo vás jeho jednání?

Jednání nebylo správné, ale nejsem si jistý, jestli bylo z hlavy Michala nebo se jednalo o špatnou komunikaci jeho agentské skupiny. Je z toho pachuť. Nemám problém, když hráč odejde, ale zde se objevila řada nejasností a polopravd, jednou to bylo tak a podruhé jinak. Chtěli jsme se chovat seriózně, naopak chování agentů považuji za neseriózní. Michal je pryč, jako hráče ho mám rád a přeji mu do jeho další kariéry jen to nejlepší.

Jaké jsou vaše plány s navrátilcem a chrudimským odchovancem Petrem Julišem?

Je to posila z hlediska budoucnosti. Netajíme se, že se snažíme odchovancům dávat příležitost, David Látal dostal profesionální smlouvu a dalším velkým talentem je právě Petr, který se vrátil z akademie Pardubic. Je mladičký, sedmnáctiletý hráč, není třeba na něj nakládat mnoho. První půlrok bude adaptační, bude s námi trénovat. Není připravený na druhou ligu, ale brzy být může. Ukázal, že potenciál a geny má nezpochybnitelné, v přípravě měl vždy dobré gólové příležitosti a dokonce trefil břevno. Potenciál v něm vidím obrovský.

Ostatní druholigové týmy také vydatně posílily, jaký je váš realistický tip na umístění?

Vnímáme, že nikdo nespal. Týmy ze spodu výrazně posílily, Táborsko či Vyšehrad prakticky kompletně obměnily týmy, výrazně posílila třeba Jihlava. Je vidět, že nikdo není úplně spokojen. Náš cíl je daný a nemění se – záchrana. Byť to vypadá velmi optimisticky, máme pět bodů na Hradec Králové, ale zároveň pět bodů náskok na Třinec, který je na hraně sestupu. Ukáže se po třech či čtyřech kolech, pro nás je záchrana prvotním cílem, sekundárním poté se udržet v první půlce tabulky. Princip sportu je jasný, být co nejvýše.

Veřejně se mluvilo o nabídce na trénování ze Žižkova, shodou okolností hrajete první kolo u nich. Bude to o to speciální?

Je známé, že jsem byl oslovený, ale nemyslím si, že by to mělo vliv. Žižkov sehnal kvalitního trenéra a přesto všechno, že je v tabulce pod námi, je pro mě jeden ze tří největších favoritů na postup. Má široký kádr, dokáže dát do kupy dvě konkurence schopné jedenáctky na druhou ligu a jeho umístění neodpovídá ambicím. Budou chtít vyhrát, bod je pro ně málo. Pro nás bude jakýkoliv bodový zisk v prvním jarním kole úspěchem.

Tabulka ligy

2. MFK Vyškov 23 39:27 42
3. FC SILON Táborsko 23 34:21 38
4. SK Sigma Olomouc B 23 32:34 36
5. MFK Chrudim 23 38:35 34
6. SK Líšeň 2019 23 28:27 33
7. AC Sparta Praha B 23 42:38 32
8. FK Příbram 23 24:30 32

Aktuality

  • Sotorník bude hostovat ve třetí rumunské lize

    17. 8. 2023, 12:34
    Chrudimský záložník Filip Sotorník se v mužstvu neprosadil a odchází na hostování do třetí rumunské ligy, jmenovitě do týmu ACS Foresta Suceava.
  • Hašek je na Dukle, na zkoušku přichází Kopáček

    30. 6. 2023, 06:27
    Další změny se udály v kádru MFK Chrudim. Smlouva skončila obránci Dominiku Haškovi, který odešel do týmu Dukly, na zkoušku naopak přichází ze slavistické rezervy Jakub Kopáček.